Defensie krijgt structureel 160 miljoen per jaar erbij.

29 april 2019

Materieel is belangrijker dan mensen.

Om aan “normen” te voldoen heeft het kabinet ermee ingestemd dat defensie jaarlijks minimaal 160 miljoen meer krijgt. Dit wordt gebruikt om de kwaliteit te verbeteren door meer materieel en materialen aan te schaffen.

Hoe sterk is het contrast met Chroom 6 slachtoffers. Het is wrang dat veel zieke oud – Poms medewerkers niets ontvangen omdat defensie vast blijft houden aan de streng wetenschappelijke norm dat bewezen moet zijn dat hun ziekte door Chroom 6 is veroorzaakt.  Dit is nu voor veel te weinig mensen het geval. Een klein percentage van de toegekende 160 miljoen zou voldoende zijn om de huidige regeling uit te breiden en daarmee vele zieke oud medewerkers alsnog in aanmerking te laten komen voor de compensatie regeling.

Ook wrang is dat de partijen die recent de ingediende moties ter verbetering van de regeling hebben weggestemd wel ja zeggen tegen de jaarlijkse 160 miljoen minimaal extra. Maak er dan eenmalig 170 miljoen van, verruim daarmee de compensatie regeling en neem op die manier de verantwoording voor de misstanden en aangetoonde nalatigheid waardoor deze mensen ziek zijn geworden.